PŘIJÍMÁNÍ DO OBORŮ VZDĚLÁNÍ S TALENTOVOU ZKOUŠKOU – informace pro vycházející žáky

Máš talent a chceš zkusit obor s uměleckým nebo sportovním zaměřením? 
V talentových zkouškách ukážeš, co umíš. Přijímací řízení probíhá v jiném režimu než u běžných oborů a také mnohem dříve. Můžeš si podat dvě přihlášky, např. do oboru ve dvou školách nebo dvou oborů jedné školy.
Talentové zkoušky se konají:
• do uměleckých oborů v konzervatořích, např. obor Hudba
• do oborů maturitních i s vyučením ze skupiny Umění a užité umění 82, např. obor s maturitou Užitá malba, obor s vyučením Umělecký kovář a zámečník, pasíř
• do 4, 6 a 8letých oborů gymnázií se sportovní přípravou (kromě toho čeká uchazeče a uchazečky povinná jednotná přijímací zkouška).
Kritéria přijímaček se zveřejní do 31. října
O požadavcích na uchazeče, skladbě přijímaček a hodnocení výsledků rozhoduje ředitel střední školy. Nejpozději do konce října jsou přesné informace uveřejněny na webových stránkách příslušných škol.
Přihlášku ke studiu podej do 30. listopadu
• Termín pro podání platí pro všechny obory s talentovou zkouškou ve všech školách, tzn. veřejných i soukromých.
• Tiskopis dostaneš ve škole, kontaktuj výchovnou poradkyni školy. Můžeš si podat dvě přihlášky, tzn. do dvou škol nebo dvou oborů s talentovou zkouškou.
• Po vyplnění a podepsání přihlášky ji prokazatelným způsobem, např. doporučeným dopisem, pošli v písemné podobě (nelze elektronicky) spolu s požadovanými doklady řediteli střední školy nejpozději do konce listopadu.
Nevyšlo to?
Tím ale nic nekončí. Jestliže jsi nebyl/a přijat/a do oboru s talentovou zkouškou, máš právo účastnit se přijímacího řízení pro ostatní obory v pozdějším termínu. Podívej se na jiné možnosti studia, zvol si jiný obor a do 1. března znovu podej dvě přihlášky ke studiu.
Mgr. Lenka Michalcová, výchovná poradkyně michalcova@4zscv.cz