Informace pro vycházející žáky

PŘIJÍMÁNÍ DO OBORŮ VZDĚLÁNÍ S TALENTOVOU ZKOUŠKOU 2019/2020

Odkaz na infoleták 

Přijímací řízení na SŠ – informace k vyplňování přihlášek a k zápisovému lístku na SŠ 

31. 1. 2020 žáci obdrží spolu s výpisem z vysvědčení za 1. pololetí 9. ročníku také dvě přihlášky na střední školy, zápisový lístek na střední školy a vytištěné informace k vyplňování přihlášek a k zápisového lístku. Na přihlášce může uchazeč uvést dvě školy, na které se hlásí, případně dva obory vzdělání v rámci jedné školy nebo jeden obor vzdělání, ale dvě zaměření dle ŠVP. Do přihlášky uchazeč uvede přesný název a adresu školy a kód a název oboru vzdělání. Pořadí škol na přihláškách musí být totožné = první zvolená škola na obou přihláškách na 1. místě, druhá zvolená škola na obou přihláškách na druhém místě!!! Obě identická vyhotovení uchazeč a zákonný zástupce podepíší. Vyplněnou a podepsanou přihlášku zašle, popř. osobně doručí, uchazeč školám uvedeným v přihlášce. 

Nezapomenout na potvrzení od lékaře (pokud to daná škola požaduje). Uchazeči jsou povinni předat správně vyplněnou a podepsanou přihlášku ke studiu na střední škole nejpozději do 1. března 2020. 

Vzor vyplněné přihlášky- zde

Zápisový lístek 

U přijatých uchazečů oznamuje rozhodnutí o přijetí střední škola zveřejněním seznamu přijatých uchazečů (na veřejně dostupném místě ve škole a též způsobem umožňujícím dálkový přístup, a to alespoň po dobu 15 dnů). Zveřejněním seznamu se považují rozhodnutí, kterými se vyhovuje žádostem o přijetí ke vzdělávání, za oznámená. V seznamu se zveřejňuje pod přiděleným registračním číslem výsledek přijímacího řízení u každého uchazeče. Přijatým uchazečům se rozhodnutí o přijetí nezasílá. Nepřijatým uchazečům odesílá SŠ rozhodnutí o nepřijetí písemně. Po zveřejnění seznamu přijatých uchazečů ředitelem školy se uchazeč rozhodne, ve které SŠ, do níž byl přijat ke vzdělávání, zápisový lístek uplatní a tu do něj zapíše. Odevzdáním zápisového lístku řediteli příslušné SŠ potvrzuje uchazeč svůj úmysl vzdělávat se v dané škole. Zápisový lístek je třeba odevzdat nejpozději do 10 pracovních dnů, které se počítají ode dne následujícího po dni oznámení rozhodnutí zveřejněním seznamu přijatých uchazečů. V případě, že uchazeč zápisový lístek neodevzdá ve stanovené lhůtě, zanikají posledním dnem lhůty právní účinky rozhodnutí o přijetí tohoto uchazeče ke vzdělávání v dané SŠ. Zápisový lístek musí být podepsán nezletilým uchazečem i jeho zákonným zástupcem. 

V případě, že byl uchazeč přijat ve více SŠ v 1. kole, musí důkladně zvážit, ve které škole zápisový lístek uplatní, neboť jej může uplatnit jen jednou. Odkaz na zápisový lístek

Informace MŠMT pro přijímání na střední školy a konzervatoře ve školním roce 2019/2020 (leden 2020)

Infoabsolvent   

Nadace manželů Kellnerových – studijní příležitost pro děti Odkaz na infoleták

Vzor vyplněného formuláře přihlášky ke studiu

Vysvětlivky k tiskopisům přihlášek

Tahák k vyplnění přihlášek  

Infoabsolvent – informace pro vycházející žáky a jejich rodiče. Aktuální vzdělávací nabídka všech středních škol je k dispozici na informačním portálu www.infoabsolvent.cz. Žáci i jejich rodiče zde získají např. aktuální informace o oborech vzdělání na jednotlivých středních školách, o dnech otevřených dveří, přijímacích zkouškách i o možnostech uplatnění po ukončení studia. Na www.infoabsolvent.cz je možné najít např. informaci o nezaměstnanosti absolventů jednotlivých oborů vzdělání, ale i mnoho dalších informací jak o nezaměstnanosti, tak o vzdělávací nabídce všech středních škol v ČR, o uplatnění absolventů na trhu práce, o jejich úspěšnosti při přijímání do vysokoškolského vzdělání, o požadavcích zaměstnavatelů či možnostech absolventů se zdravotním postižením. Pro žáky i absolventy jsou připraveny i informace v sekci Jak na to, kde mohou nalézt rady jak postupovat při rozhodování o výběru střední školy nebo při potížích ve studiu. Orientaci v oborech vzdělání může žákům zjednodušit obrázkový vstup, ve výběru pomohou videa o jednotlivých oborech vzdělání, dobrou pomůckou k orientaci je i Profitest. (Národní ústav pro vzdělávání)
Odkaz na infoleták