Organizace přijímacího řízení na SŠ ve školním roce 2020/2021

UPOZORNĚNÍ PRO RODIČE VYCHÁZEJÍCÍCH ŽÁKŮ – PŘIHLÁŠKY NA STŘEDNÍ ŠKOLY (ve šk. roce 2020/2021)

  • Žáci absolvují v rámci vyučování výstavu „Vzdělávání 2021“ v Městské sportovní hale  Chomutov, na které se  prezentují střední školy Ústeckého kraje.
  • Ve škole probíhá výuka předmětu „Volba povolání“. V těchto vyučovacích hodinách se rozdávají žákům různé informativní letáčky o možnostech studia na SŠ.
  • Do 30.11.2020 (v případě, že se žák bude hlásit do  SŠ s talentovou zkouškou) se odevzdají přihlášky do oborů vzdělání s talentovými zkouškami (konzervatoře, obory 82 Umění a užité umění, Gymnázium se sportovní přípravou). O požadavcích na uchazeče, skladbě přijímaček a hodnocení výsledků rozhoduje ředitel střední školy. Nejpozději do konce října jsou přesné informace uveřejněny na webových stránkách příslušných škol.

      Žák si doma s rodiči připraví dle katalogu škol potřebné údaje k přihlášce (přesný název střední    školy, adresa školy, kód oboru a název oboru) – žáci obdrží ve škole formulář na tyto údaje. Rodiče tento výpis vybraných škol potvrdí svým podpisem a žák odevzdá dané údaje výchovné poradkyni školy do 16.11.2020.

  • Přijímací zkoušky – jednotné zkoušky z ČJ a M do maturitních oborů vzdělání bez talentové zkoušky v 1. kole přijímacího řízení se konají ve dvou termínech, v tomto termínu se rovněž koná jednotná zkouška do oboru vzdělání  Gymnázium se sportovní přípravou.
  • Prosinec 2020 – leden 2021: Každý žák by měl být již rozhodnut, na které maximálně

2 střední školy se bude hlásit.

  • Žák si doma s rodiči připraví dle katalogu škol potřebné údaje k přihlášce (přesný název střední školy, adresa školy, kód oboru a název oboru)  – žáci obdrží ve škole formulář na tyto údaje.  Rodiče tento výpis vybraných škol potvrdí svým podpisem a žák odevzdá dané údaje výchovné poradkyni školy do 15.1.2021.
  • Dne 29.1.2021 obdrží žáci kromě výpisu z vysvědčení z 9. ročníku také 2x přihlášku s potvrzením opisu klasifikace z vysvědčení školou (8.ročník + 1.pololetí 9.ročníku) a 1x zápisový lístek na zvolenou střední školu.
  • Do 1.března 2021: Rodiče odevzdají vyplněné přihlášky ke střednímu vzdělávání do oborů vzdělání bez talentové zkoušky sami řediteli střední školy nejpozději do 1. března 2021 (po tomto termínu není odeslání ze zákona možné).
  •  

Pro jednotné testy (obory s maturitní zkouškou) jsou centrálně stanoveny dva termíny, jeden řádný  a druhý náhradní pro ty uchazeče, kteří se z objektivních důvodů nebudou moci dostavit k termínu řádnému. Pakliže se uchazeč k řádnému termínu nebude moci dostavit, omluví se řediteli školy, na které měl zkoušku konat a po omluvě bude automaticky přihlášen k náhradnímu termínu konání testu.

  • Výsledky přijímacího řízení ke střednímu vzdělávání u přijatých uchazečů se vyhlašují formou vydání seznamu přijatých uchazečů (do 3 pracovních dnů po termínu stanoveném pro přijímací zkoušky, v případě, že se přijímací zkoušky nekonají, se seznam vydá v prvním kole a  v dalších  kolech  bez  zbytečného  odkladu).
  • Rozhodnutí o přijetí se přijatým uchazečům nevydává, tzn., že musíte sami sledovat internetové stránky daných středních škol, na kterých budou seznamy s přijatými uchazeči. Týká se i uchazečů o přijetí do prvního ročníku nižšího stupně šestiletého  a  osmiletého  gymnázia a i  uchazečů  podávajících  přihlášky  do oborů  vzdělání  s talentovou zkouškou.
  • Po vyhlášení výsledků o přijetí potvrzuje přijatý uchazeč zájem o školu zápisovým lístkem do 10 pracovních dnů ode dne oznámení rozhodnutí o přijetí. Tzn., že lhůta pro  uplatnění  zápisového  lístku  běží  ode  dne,  kdy ředitel školy zveřejní seznam přijatých uchazečů – výsledek přijímacího řízení s tím, že se den vyhlášení do běhu lhůty nezapočítává.
  • Základní škola vydá každému žákovi jeden zápisový lístek 29.1.2021. Platný je pouze originál zápisového lístku s příslušnými znaky, nikoliv jeho kopie. Při jeho ztrátě nebo poškození je možné písemně požádat o vydání duplikátu instituci, od které žadatel obdržel první originál.
  • Nepotvrdí-li žák odevzdáním zápisového lístku úmysl vzdělávat se na dané střední škole, vzdává se tímto práva být přijat za žáka dané střední školy. Výjimkou je případ, kdy jej žák bere zpátky pro uplatnění na druhé škole, kde bylo jeho odvolání úspěšné.
  • Vzít zpět zápisový lístek nově školský zákon neumožňuje.
  • Nepřijatým uchazečům se oznamuje   výsledek   přijímacího   řízení zasláním rozhodnutí písemně.
  • V případě, že žák nebude přijat ke studiu a má vůči rozhodnutí vážné výhrady, má právo se odvolat u ředitele střední školy do 3 pracovních dnů ode dne doručení rozhodnutí.

PŘIHLÁŠKY ODESÍLAJÍ A  ZA PŘIHLÁŠKY ODPOVÍDAJÍ ZÁKONNÍ ZÁSTUPCI ŽÁKŮ. JE MOŽNÉ JE DORUČIT OSOBNĚ NA PŘÍSLUŠNOU ŠKOLU!!!

Možnosti získávání informací o studiu na SŠ na internetových stránkách:

www.cermat.cz  

www.msmt.cz/vzdelavani/prijimani-na-stredni-skoly-a-konzervatore

      www.atlasskolstvi.cz

      www.ceskaskola.cz

      www.scio.cz   

      www.cv.portal.mpsv.cz      

      www.infoabsolvent.cz     

Sledujte pravidelně webové stránky naší školy – www.4zscv.cz – kolonka Přijímací řízení na SŠ a webové stránky jednotlivých středních škol (informace k přijímacímu řízení a kritéria pro přijímací řízení). Zde naleznete veškeré podrobné údaje.

Mgr. Lenka Michalcová, výchovná poradkyně

michalcova@4zscv.cz

www.msmt.cz/vzdelavani/prijimani-na-stredni-skoly-a-konzervatore