Mořské ryby na talíři při hodině přírodopisu na Kadaňské

V pondělí před podzimními prázdninami jsme měli v 7. B poněkud netradiční hodinu přírodopisu. Již několik vyučovacích hodin probíráme ryby, tedy nejpočetnější skupinou obratlovců. Zjistili jsme mnoho zajímavých informací, například funkce postranní čáry a plynového měchýře. Dokážeme také popsat vnitřní stavbu těla, způsob života, rozmnožování a chov ryb. Rozpoznáme základní druhy sladkovodních ryb. A protože je velmi důležité učivo vnímat co nejvíce smysly, rozhodli jsme se, že do výuky mořských ryb zapojíme i chuť a některé ryby také ochutnáme. Ochutnali jsme výrobky z lososa, tuňáka, sardinek, sleďů, makrely a tresky. V rámci ochutnávky jsme o těchto rybách zjišťovali i podrobnější informace na internetu. Nejvíce nám chutnal losos, tuňák a makrela, která zmizela jako pára nad hrncem. Odvážlivci dokonce ochutnali kaviár z hranáče šedého a tresčí játra. Již nyní se všichni těšíme na laboratorní práci, v níž budeme pozorovat strukturu rybí šupiny.

Michaela Červená, učitelka