Volba povolání na Kadaňské aneb návštěva nejstarší EKO střední školy

V pátek se deváťáci z Kadaňské v rámci předmětu volba povolání podívali do nejstarší střední školy zaměřené na ekologii v České republice. Po druhé vyučovací hodině jsme měli přistavený autobus, který nás do Scholy Humanitas dovezl. Na začátku jsme si vyslechli povídání o škole, zaměření, typu studia a uplatnění. Dále jsme se dozvěděli o našich spolužácích z Kadaňské, kteří již absolvovali, nebo jsou stále studenty Scholy Humanitas. Jeden náš bývalý spolužák z Kadaňské vyhrál v litvínovské škole soutěž o nejlepší práci, dále vyhrál okresní kolo, krajské kolo a dokonce se v celostátní soutěži umístil na prvním místě. Naše základní škola Kadaňská má zde i proto výborné jméno.  

Dále jsme se rozdělili na 4 skupiny. Každé skupiny se ujala jedna druhačka a prošli jsme si celou školu, kde pro nás byl připravený pestrý program. Viděli jsme jídelnu i společenskou místnost, dále jsme mikroskopovali. Pod mikroskopem jsme viděli červené krvinky, roztoče nebo otisky prstů. V laboratoři chemie nás zase zaujaly pokusy, které měla krásně připravené paní učitelka chemie spolu se studenty. Viděli jsme jednoduchou výrobu svíčky, barevné změny roztoků, nebo reakčnost hliníku. Zajímavé pro nás také bylo, že přímo ve škole má svoji kancelář Unipetrol. Společnost Unipetrol je významnou společností českého průmyslu a také našeho regionu. V České republice je jediným zpracovatelem ropy a významným producentem plastů. Ve škole zajišťuje Unipetrol praxe a také se podílí na vzdělávání a podpoře žáků.  

Co nás dále ve Schole Humanitas zaujalo, byly praxe a výměnné pobyty jak v České republice, tak i v zahraničí. Dozvěděli jsme se, že praxe a stáže se podílí na výuce 1/3, což je nejdelší doba, se kterou jsme se zatím setkali.  

Schole Humanitas děkujeme za parádní exkurzi, která byla pro naše žáky významným přínosem. 

Michaela Červená, Jan Kužminski, učitelé ze ZŠ na Kadaňské