Děti z Kadaňské prožily lidickou hrůzu až na dřeň

Dne 3. 11. 2022 se uskutečnila naše výprava za poznáním historie do Lidic. Třídy 8.A a 9.A se zúčastnily workshopů, které jim přiblížily život v protektorátu. Skupina 15 dětí se vžila do rolí obyvatel Lidic a pražské židovské rodiny. Žáci poznali, jak se měnil jejich život v průběhu války. Popisovali svoje pocity, které tyto změny provázely. Silným momentem bylo postavení se na rodinnou fotografii, z které postupně odcházeli ti, kteří nepřežili.

Druhá skupina se věnovala dětem z Lidic. Jaké měly zájmy, co se učily ve škole, jak se změnila výzdoba tříd a obsah učiva během okupace. Také jsme si zkusili zahrát hry jako přebíraná, káča či drápky.

Nakonec se obě skupiny spojily. Vyslechli jsme vzpomínky přeživších pamětníků a pamětnic. Poté jsme přešli k bývalé obci – dnešnímu pietnímu místu, kde jsme viděli hromadný hrob mužů, který museli vykopat židovští muži internovaní v Terezíně. Také jsme zhlédli památník lidickým dětem, které byly zplynovány v Chelmnu. V muzeu jsme si prohlédli dochované zbytky z kostela, košile zastřelených mužů a další jejich věci z pozůstalosti. Byly tam i dopisy lidických dětí. My jsme již věděli, že to nepřežily, ale děti ty dopisy psaly s nadějí, že se ještě s rodinami setkají. Tuto smutnou a tíživou atmosféru umocnil ještě fakt, že některé z dopisů byly čtené nahlas dětskými hlasy.

Jana Vargová, učitelka dějepisu