Začátek listopadu v 5.B na Kadaňské

Začátek listopadu proběhl v 5.B ve znamení svátku svatého Martina. Již v úterý při pracovních činnostech žáci vyráběli svatomartinské husy, které si našly místo na parapetech v prvním patře.

Ve středu se pak v rámci výtvarné výchovy žáci zhostili nelehkého úkolu, upečení svatomartinských rohlíčků. V rámci pečení si žáci zopakovali převody jednotek, práci s váhou či odměrkou a v neposlední řadě ťukli i do zlomků při dělení vyválených placek na dvanáct kousků. Jejich úsilí bylo završeno a zbývalo rozhodnout, který ze tří týmů měl nejpovedenější laskominu. Tento nelehký úkol v zájmu objektivity připadl paní ředitelce, která si ovšem na pomoc přizvala i pana školníka a společnými silami nakonec rozhodli.

Čtvrteční hodinu českého jazyka paní učitelka zpestřila běhacím diktátem. Děti běhaly po chodbách a hledaly indicie pro řešení svatomartinských a listopadových pranostik.

V minulých letech na toto téma bylo probráno mnohé. Ano, 11. listopad není jen svatý Martin, kýhající husy nebo bílý kůň. Je to také svátek veteránů a vlčích máků, ale o tom se jistě mnohé dozví naši „páťáci“ příští rok. A to už s dovolením necháme na kolegy z druhého stupně.

Dana Vrbenská, asistentka pedagoga v 5.B