5. B z Kadaňské obdivovala mangu, umění japonských komiksů

Dnešním tématem jsme si přiblížili umění japonských komiksů, mangy. Že je komiks svět barevných obrázků s bublinami jsme dávno věděli, ale co je přímo manga, jsme někteří zjistili až dnes. Manga je našemu známému komisu dosti podobná, příběhy se v ní odehrávají také v bublinách. Obrázky jsou často černobílé a velmi zajímavé je, že se kniha čte zezadu. Pokud otočíte první stránku knihy, tak jak jste zvyklí, zjistíte, že jste na konci. Manga je vydávána v uspořádání zprava doleva, stejně jako v Japonsku, aby byla zachována původní orientace kreseb. Číst se začíná na poslední straně knihy v pravém horním rohu a čtou se všechny panely a bubliny zprava doleva. Pro někoho je to ze začátku trochu neobvyklé, ale děti si na to rychle zvykly.

Velmi oblíbenou mangou je v Japonsku edice Naruto. Jedná se o sérii, která sleduje příběh malého ninji jménem Naruto a jeho snahu stát se nejmocnějším ninjou a získat uznání svého okolí. Tato série zaujala v naší třídě hlavně chlapce.

Dívky si pak raději četly a povídaly o tom, jaké jarní svátky slaví v Japonsku. Nejsou to Velikonoce. Místo Velikonoc mají v Japonsku např. svátek Hanami. Je to oslava květu třešně sakury. Lidé vycházejí do zahrad pod rozkvetlou sakuru, aby si užili krásu květů a piknikovali pod jejich záplavou. Zakousnou se do třešňového dortíku, pijí třešňovou limonádu a žvýkají třešňové bonbony. Dalším svátkem je např. Zelený den, který je věnovaný přátelství a přírodě. Lidé si vyměňují dárky, často ve formě zelených předmětů a tráví čas venku v přírodě.

5.B a Petra Kinclmanová